Kuzey Işıkları Rehberi, Kuzey Işıkları Nasıl Yakaladık!

Ivalo'da yakaladığımız kuzey ışığı fotoğrafı

Aurora Borealis bizim bildiğimiz adıyla Kuzey Işıkları Eylül başından başlayıp, Mart sonuna kadar gerçekleşen bir doğa olayıdır. Birçok insan özellikle 2 veya 3 günlük turlarla gitmekte ve genelde göremeden geri gelmektedir. Aslında Eylül ve Mart arası olan bu dönemde her ayın belirli 10 günlük tarihlerinde gidiyor olsanız ve havada bulut olmasa garanti göreceksiniz. Şu an için bunu açıklamayı düşünmüyorum çünkü herkes aynı tarihlerde uçak bileti almak isterse fiyatlar artacağından ben tekrar gidemem. 🙂

Bu yazının içinde neler bulacaksınız?

  • Kuzey Işıkları aplikasyon kullanımları
  • Lokasyon seçimi
  • Ekipman seçimi ve kamera ayarları

Aplikasyonlar ve kullanımları

Öncelikle, kuzey ışıklarını takip etmek için fazlasıyla uygulama mevcut. Biz size bizim en çok kullandığımız uygulamayı detaylı olarak anlatacağız.

My Aurora Forecast & Alert

Bu uygulama bizim en çok kullandığımız uygulama oldu. AppStore’da da, android’de de bu uygulama mevcut. Eğer ki amacınız kuzey ışıklarını yakalamak ise bu uygulama gerçekten hayat kurtaran bir uygulama. Bu arada abartmıyoruz gerçekten hayat kurtarıyor sebebi de o soğuk hava da saatlerce beklemek yerine tam olarak hangi saatte ve hangi şiddette geleceğini görebiliyorsunuz. Böylece de uzun saatler boyunca dışarıda beklemek zorunda kalmıyorsunuz:)

My Aurora Forcecast & Alert – Uygulamanın indirme linki

Yukardaki görselden programın açılışını anlatıyoruz. Uygulamayı indirdikten sonra yönergeleri takip edebilirsiniz.

Bu görsel de ise kuzey ışığının harita üzerindeki takibini yapabilirsiniz.

Bu görselde ise KP değerini ve hava durumuyla olan ilişkisini takip edebilirsiniz.

Bu görselde ise KP tahminlerini 1 saatlik ve 24 saatlik olarak takip edebilirsiniz.

Kullanabileceğiniz Diğer Aplikasyonlar

  • Aurora Alert – Rovaniemi
  • Aurora Alert – Luosto
  • Aurora Forecast

Kuzey Işıkları için Lokasyon Tercihleri

Evet Kuzey ülkelerinden birine vardınız ve Kuzey Işıklarını yakalamak için her şeyiniz hazır! Şimdi yapmanız gereken güzel bir yer bulmak. Bunun için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir.

İlk olarak mümkünse göl kenarı, deniz kenarı veya açık bir alanda olmanızda fayda var.

İkinci olarak, olabildiğince çevrenizde sizin kontrolünüz dışında ışık olmasın bunun sebebi de uzun pozlama fotoğraf çekeceğiniz için kadrajınıza giren her ekstra ışık sizin fotoğrafınızın kalitesini azaltabilir. O yüzden olabildiğince şehir merkezinden uzak bir yerler de olmanız da fayda var.

Biz neredeyse oluşturduğumuz algoritma sayesinde her gün kuzey ışığına denk geldik. Fakat bazı günlerde hava durumunun azizliğine uğrayıp, göremedik. En yüksek oranda gördüğümüz yer ise Ivalo oldu. Seçtiğimiz otellerin hepsinde olabildiğince merkezden uzak ve keyifli yerler seçmeye özen gösterdik.

Kaldığımız otelleri görmek için link tıklayabilirsiniz. Otellerle ilgili bütün detaylar burada mevcuttur.

Gelelim Son Kısma Ekipmanlar ve Kamera Ayarları

Kuzey ışığı fotoğrafı yakalamak için olmazsa olmaz ekipmanlar vardır.

  • DSLR fotoğraf makinesi (Profesyonel Makine)
  • Tripod – Kullandığınız tripodun sağlam olmasına özellikle dikkat edin. Eğer ki düzgün bir tripoda sahip değilseniz gitmeden önce kesinlikle almanızı tavsiye ederiz.
  • Kafa lambası, bunun sebebi de eğer ki yakınlar da bir objeyi veya insanı çekecekseniz fenerden alacağız ekstra ışıkla daha kısa pozlama süresi yaparak daha net fotoğraflar çekebilirsiniz.
  • Eğer ki kış aylarında gidiyorsanız. Sıkı giyinin uzun süre dışarıda kalacağınız için bu konuya özen göstermeniz gerekecek.

Kamera Ayarları

Bu konu hakkında eminim ki daha önceden biri sürü araştırma yaptınız. Birçok yazıda ISO 100 değeri olarak çekim yapmanızı söylerler. Evet ortamdaki ışık miktarına göre uzun pozlama da o şekilde olmalıdır. Fakat kuzey ışıklarında durum biraz farklı sürekli hareket haline olan bir doğa olayı olduğu için ISO 100 değerine alıp, pozlama süresini uzattığınız zaman istediğiniz gibi fotoğraflar çekemeyebilirsiniz. Bunun için, kendinize optimal bir değer belirleyin o an ki şiddete göre değişken göstermekle beraber KP değeri 4 olan ve gökyüzü açık bir yerde ve düşük ışıklı bir ortamda fotoğraf çektiğimde ISO 800 / 1000 arasında ve enstantene hızı 5-10sn olacak şekilde birçok fotoğraf yakaladık.

Bir tavsiye daha eğer ki kişi çekimi yapacaksanız; fotoğrafı çekeceğiniz yerde kuzeye dönük bir şekilde kendinize bir yer belirleyin ve manuel olarak netlemenizi ayarlayın. Çok karanlık olduğu için otomatik netleme çalışmayacaktır. O yüzden manuel netleme çok önemli bir hal almakta.

Bazıları şu şekildeydi;

Kuzey ışıklarını görmek gerçekten inanılmaz bir deneyim! Hayatınız boyunca unutamayacağız ve bu hatıraları saklamak için dikkat etmeniz gereken tek şey ise iyi hazırlanmak.

Haydi beraber gezelim!